Характеристики на комбинирата топлоизолация

Какво представлява така наречената „комбинирана топлоизолация?” Както можете да се досетите, тя е съвкупност от вътрешна и външна такава. Нека хвърлим поглед на нейните характеристики – на плюсовете и минусите, които ще ни помогнат да вземем най-доброто решение за нуждите на офиса или дома ни.

Плюсове:

 • Напълно се елиминира рискът от проникване на влага отвън
 • Термостовете са изцяло прекъснати, което е гаранция за елиминирането на загуба на топлина през тях
 • При поставянето на външната топлоизолация се обновява и подобрява фасадата на постройката
 • През лятото силното слънце загрява стените в значително по-малка степен

Минуси:

 • Отнема се част от вътрешното пространство на помещенията
 • Съществува опасност при тънка външна изолация точката на конденз да бъде изместена в стената или в близост до вътрешната изолация, а образувалият се евентуално конденз да допринесе за увеличаването на корозията на арматурата в бетонните елементи
 • При монтажа на този тип топлоизолация на обитателите на сградата се налага да се съобразяват с присъствието на работниците наоколо, както и да разместват покъщината или инвентара си
 • След изключване на отоплителните уреди през зимата помещенията изстиват по-бързо. Това се дължи на факта, че стените не акумулират цялата възможна топлина.
 • И, разбира се – цената. Това е възможно най-скъпият начин да изолирате дома или офиса си.

Комбинирата топлоизолация ще ви струва значително по-скъпо от останалите видове, поради което обичайно се използва в ролята на презастраховка. В случай, че вътрешната изолация не е изпълнена правилно, можете да имате проблеми заради появата на мухъл. Когато в дадено помещение се слага гипскартон, много често по външните стени се добавя вътрешна изолация от минерална вата. Нейната цена е ниска, а материалът изолира допълнително.

При достатъчно добра външна изолация няма реални причини да се прави и вътрешна такава. Защо тогава я разглеждаме изобщо? На практика т.нар. "комбинирана" топлоизолация се получава като резултат, когато една сграда или жилище вече е била топлоизолирана от едната страна и впоследствие собствениците решат да я изолират и от другата. Например, ако апартамент е имал вътрешна топлоизолация с гипскартон и вата, а по-късно, при наличие на средства, се прави и външната изолация. Или ако има външна изолация, но поради някакви причини собствениците не са удовлетворени от нея и вместо да я преработват, решават да добавят и вътрешна, или пък ако просто имат проблем с неравности/кривини на стените и ги "изправят" с гипскартон - тогава също е логично да се добави изолационен слой под гипскартонната конструкция. Във всички останали случаи силно препоръчително е да се изпълни само и единствено външна изолация.

Какво представлява изолацията тип „сандвич?”

Така наречената изолация тип „сандвич” се основана на принципа „стена – изолация – стена” (да не се бърка с изолационните сандвич панели). Какви са нейните предимства и недостатъци?

Плюсове:

Минуси:

 • Приложението й е ограничено – практически само при строителство на нови сгради
 • Поради съществуващия риск от обледеняване външните стени като правило са само от плътни тухли, което пък ограничава избора на възможности за подобравяне на външния вид на постройката
 • И накрая, но не на последно място, има опасност работниците да не погледнат съвестно на работата си, като си спестят труда по залепването на топлоизолацията. Това води до сериозния риск тя да се свлече с течение на времето.

Какви са обобщаващите изводи, до които стигаме? Изолацията тип „сандвич” е приложима само по време на строителството на нови стради. От другата страна тя притежава всички преимущества на външната топлоизолация. Тук единственото изискване е по-дебелата част на зида да се намира от вътрешната страна.

Любопитен факт е, че е масово разпространена във Великобритания. Това се дължи както на умерените зимни температури, така и на традиционния начин, по който изглеждат къщите в тази страна. Със сигурност знаете, че, ние, българите, обичаме разнообразието, ето защо у нас тя често се прилага тъкмо с тази цел – допълнителен ефект от красотата на традиционната зидария. Най-добре е с нея да изолирате стени с южно и югозападно изложение.

Добре е да знаете, че изолацията тип „сандвич” има и своя разновидност. Това е, когато празното пространството между двата зида се изпълни със специална смес от течна смола и насипна вата.

Видове материали за топлоизолации - кратко сравнение

Съществуват различни видове топлоизолационни материали, които се различават по своите особености. Най-широко разпространените от тях са EPS, графитеният EPS, XPS и каменната вата. Какво представляват те?

Външна или вътрешна топлоизолация – сравнение на плюсове и минуси

Клиентите често задават въпроса „Към какъв тип топлоизолация да прибегна? Кой е най-подходящият за мен?” Истината е, че отговорът не е еднозначен, поради което ще направим кратко пътешествие из потайностите на различните видове изолации.

Външна топлоизолация – характеристики и свойства

Топлоизолация за нашите нужди. Коя изолация е най-подходяща?

Съществуват редица фактори, които следва да вземем под внимание, ако желаем да изберем най-подходящата за нуждите и особеностите на климата в нашето населено място топлоизолация. Ще ви запознаем с най-важните сред тях.