Какво е гипсокартон

Гипсокартонът, още наричан от някои гипскартон, представлява един от най-често използваните и надеждни строителни материали, и ключов елемент от сухото строителство. Приложение намира най-много при изработката на окачени тавани, преграждащи стени, стенни обшивки, декорации, и облицоването на стени.
Както името подсказва, материалът се изработва основно от гипс. Един лист гипсокартон се състои от сърцевина от дихидрат гипс с обем около един-два см, притиснат между две плътни парчета картон, и малки примеси от рода на повърхностно активно вещество или грунд.

Картонът, използван за изработката на материала, е по-различен от този, с който сме свикнали в ежедневието, и е парапропусклив и донякъде устойчив на влага, както и топлоизолационен. Разбира се, той е твърде тънък и няма как самостоятелно да играе ролята на топлоизолация, но типично и често срещано решение за вътрешна топлоизолация е минералната вата по стените, покрита с обшивка от гипсокартон. Обикновено ватата се прилага като допълнение, защото основната роля на картона в такива случаи най-често е за изправяне на стените.
Гипсът сам по себе си намира широко приложение като свързващо вещество при шпакловане на стени и тавани, но при условие, че влажността в помещенията не е прекалено висока, тъй като структурата на гипса му позволява да абсорбира влагата и в крайна сметка това води до нарушаването й и до разпадане на материала. Същото важи и за гипсокартона, затова съществуват и различни видове от него.
Обикновеният гипсокартон се ползва най-вече за изграждането на структури от типа на предстенни обшивки или окачени тавани в не много влажни помещения. Техническото му обозначение е GKB (Knauf) или RB (Rigips). На цвят е от бял до сив, като това варира в зависимост от примесите и чистотата на самия гипс. В ценово отношение е най-евтин.
Водоустойчивият гипсокартон има всички свойства на обикновения, но е разработен така, че да не се влошават качествата му при наличие на влага. В сърцевината при гипса е добавен и силикон. Техническото му название е GKI или RBI, а цветът му е зелен. Подходящ е за всякакви влажни помещения. Той е почти двойнопо-скъп от обикновения гипсокартон, но и има по-разширени свойства.
Има и пожароустойчив гипсокартон, в чиято среда са вложени фибри, които не позволяват на огъня да се разгори. По принцип материалите на гипсова основа като цяло са много подходящи за помещения с повишен риск от пожар, тъй като съдържат химически комбинирана вода, която се изпарява при високи температури и помага при изгасването на огъня. Пожароустойчивия гипсокартон се обозначава са като GKF, а характерния му цвят е червен.
Видове гипсокартон

Стандартните размери за всички видове са ширина 0,6/1,2/1,25 м и дължина от два до три метра на отделен лист. Най-разпространената дебелина на лист е 12,5-13 мм, но се предлагат масово и по-тънки и дебели листове, като почнем от 6,5 мм и стигнем до 24 мм.
Предлагат се също и по-специализирани видове гипсокартон, например такива, при които напълно липсва хартиено покритие, и са само бронирани със стъклени фибри сърцевина, жълти листове имат повишена твърдост и оловно покритие от задната страна, които служат за рентгенови кабинети, листове за вятър, и други подобни.
Първоначално гипсокартонът е бил произвеждан фабрично само в Англия, но към средата на миналия век употребата му се е разраснала през Швеция към цяла Европа. Бил е използван най-вече за подмяна на шперплат, дъски и ПДЧ, като основно се е търсел заради ниската цена, но с времето хората забелязали и другите му предимства, като например това, че не остават празни пространства между съединителните части на отделните листове, също и гладката му и равна повърхност, която е изключително подходяща за всякакви довършителни и боядисващи дейности. Сред неговите предимствата е и това, че не е нужно листовете да се режат или пилят, а просто се чупят, и съответно колко по-лесно е да се борави с него, отколкото с подобните други материали. Така от по-евтина алтернатива, гипсокартонът бързо бил признат като основен фактор при строителните дейности.
Благодарение на навлизането на гипсокартона като материал за структури от типа на окачен таван, в света на интериорния дизайн настъпила своеобразна революция, позволяваща на всеки да преобрази дома си лесно и на изгодна цена. Очевидно предимство на гипсокартонените конструкции и че покрай новите метални винтове за тях, хората са можели да се откажат от дървените рамки, които са много по-лесно запалими.

И така, в продължение на вече столетие, гипсокартонът се задържа като ценен материал за строители дейности. Най-известният му производител в момента е немската фирма KNAUF, която е била създадена още през далечната 1932 г. в град Иполхофен, който се намира в близост до гипсова мина, произвеждаща суровината за много строителни материали.
Други известни с дългата си история в производството на качествен гипсокартон компании са финландската GYPROC и полската Lafarge group.
В България гипсокартон се произвежда от "Техногипс" ЕАД както за вътрешния пазар, така и за износ.