Какво представлява изолацията тип „сандвич?”

Така наречената изолация тип „сандвич” се основана на принципа „стена – изолация – стена” (да не се бърка с изолационните сандвич панели). Какви са нейните предимства и недостатъци?

Плюсове:

Минуси:

  • Приложението й е ограничено – практически само при строителство на нови сгради
  • Поради съществуващия риск от обледеняване външните стени като правило са само от плътни тухли, което пък ограничава избора на възможности за подобравяне на външния вид на постройката
  • И накрая, но не на последно място, има опасност работниците да не погледнат съвестно на работата си, като си спестят труда по залепването на топлоизолацията. Това води до сериозния риск тя да се свлече с течение на времето.

Какви са обобщаващите изводи, до които стигаме? Изолацията тип „сандвич” е приложима само по време на строителството на нови стради. От другата страна тя притежава всички преимущества на външната топлоизолация. Тук единственото изискване е по-дебелата част на зида да се намира от вътрешната страна.

Любопитен факт е, че е масово разпространена във Великобритания. Това се дължи както на умерените зимни температури, така и на традиционния начин, по който изглеждат къщите в тази страна. Със сигурност знаете, че, ние, българите, обичаме разнообразието, ето защо у нас тя често се прилага тъкмо с тази цел – допълнителен ефект от красотата на традиционната зидария. Най-добре е с нея да изолирате стени с южно и югозападно изложение.

Добре е да знаете, че изолацията тип „сандвич” има и своя разновидност. Това е, когато празното пространството между двата зида се изпълни със специална смес от течна смола и насипна вата.