Характеристики на комбинирата топлоизолация

Какво представлява така наречената „комбинирана топлоизолация?” Както можете да се досетите, тя е съвкупност от вътрешна и външна такава. Нека хвърлим поглед на нейните характеристики – на плюсовете и минусите, които ще ни помогнат да вземем най-доброто решение за нуждите на офиса или дома ни.

Плюсове:

  • Напълно се елиминира рискът от проникване на влага отвън
  • Термостовете са изцяло прекъснати, което е гаранция за елиминирането на загуба на топлина през тях
  • При поставянето на външната топлоизолация се обновява и подобрява фасадата на постройката
  • През лятото силното слънце загрява стените в значително по-малка степен

Минуси:

  • Отнема се част от вътрешното пространство на помещенията
  • Съществува опасност при тънка външна изолация точката на конденз да бъде изместена в стената или в близост до вътрешната изолация, а образувалият се евентуално конденз да допринесе за увеличаването на корозията на арматурата в бетонните елементи
  • При монтажа на този тип топлоизолация на обитателите на сградата се налага да се съобразяват с присъствието на работниците наоколо, както и да разместват покъщината или инвентара си
  • След изключване на отоплителните уреди през зимата помещенията изстиват по-бързо. Това се дължи на факта, че стените не акумулират цялата възможна топлина.
  • И, разбира се – цената. Това е възможно най-скъпият начин да изолирате дома или офиса си.

Комбинирата топлоизолация ще ви струва значително по-скъпо от останалите видове, поради което обичайно се използва в ролята на презастраховка. В случай, че вътрешната изолация не е изпълнена правилно, можете да имате проблеми заради появата на мухъл. Когато в дадено помещение се слага гипскартон, много често по външните стени се добавя вътрешна изолация от минерална вата. Нейната цена е ниска, а материалът изолира допълнително.

При достатъчно добра външна изолация няма реални причини да се прави и вътрешна такава. Защо тогава я разглеждаме изобщо? На практика т.нар. "комбинирана" топлоизолация се получава като резултат, когато една сграда или жилище вече е била топлоизолирана от едната страна и впоследствие собствениците решат да я изолират и от другата. Например, ако апартамент е имал вътрешна топлоизолация с гипскартон и вата, а по-късно, при наличие на средства, се прави и външната изолация. Или ако има външна изолация, но поради някакви причини собствениците не са удовлетворени от нея и вместо да я преработват, решават да добавят и вътрешна, или пък ако просто имат проблем с неравности/кривини на стените и ги "изправят" с гипскартон - тогава също е логично да се добави изолационен слой под гипскартонната конструкция. Във всички останали случаи силно препоръчително е да се изпълни само и единствено външна изолация.