Защо да изберем гипсокартон

Дали при ремонт или при нанасяне в жилище, което не е напълно завършено, понякога ни се налага да се погрижим за разни допълнителни интериорни решения за тавани, стени, подове, и какво ли още не. Навремето, когато сухото строителство още не беше толкова широко разпространено в Източна Европа, всяко подобно оформление на помещенията беше извор на огромно количество стрес, тъй като при всяка грешка последствията биха били много по-фатални дори и само от финансова гледна точка. Тогава нямаше толкова голямо разнообразие от материали, и съответно изпълнението на повечето творчески идеи биваше много затруднено.

Какво е гипсокартон

Гипсокартонът, още наричан от някои гипскартон, представлява един от най-често използваните и надеждни строителни материали, и ключов елемент от сухото строителство. Приложение намира най-много при изработката на окачени тавани, преграждащи стени, стенни обшивки, декорации, и облицоването на стени.
Както името подсказва, материалът се изработва основно от гипс. Един лист гипсокартон се състои от сърцевина от дихидрат гипс с обем около един-два см, притиснат между две плътни парчета картон, и малки примеси от рода на повърхностно активно вещество или грунд.