Защо да изберем гипсокартон

Дали при ремонт или при нанасяне в жилище, което не е напълно завършено, понякога ни се налага да се погрижим за разни допълнителни интериорни решения за тавани, стени, подове, и какво ли още не. Навремето, когато сухото строителство още не беше толкова широко разпространено в Източна Европа, всяко подобно оформление на помещенията беше извор на огромно количество стрес, тъй като при всяка грешка последствията биха били много по-фатални дори и само от финансова гледна точка. Тогава нямаше толкова голямо разнообразие от материали, и съответно изпълнението на повечето творчески идеи биваше много затруднено.

Сега архитектите и дизайнерите не могат и да си представят как са се справяли преди времената на сухото строителство и материалите като гипсокартона, които превръщат създаването на многопластов окачен таван с осветление или извита стена с неограничен брой ниши, рафтове, и отвори с различни форми едва ли не детска игра и то на цена, достъпна за обикновения човек.

Декоративна конструкция от гипсокартон

Гипсокартонът ни предлага съвсем ясни и очевидни предимства. Ниска цена, лесна инсталация и обработка, хигиеничност и безопасност - всичко това в едно, плюс, разбира се, максимална свобода за въображението ви! С негова помощ може да превърнете домът си в точна реплика на мястото от вашите мечти.

Конструкция от гипсокартон на стена

Нека разгледаме малко по-обстойно качествата и предимствата на този материал.
Първо, гипсокартонът е плътен и издръжлив, и към неговата гипсова сърцевина могат да се добавят различни специални компоненти, които да увеличат експлоатационните му свойства в зависимост от употребата му, като го направят по-устойчив към вятър, огън, и така нататък. Гипсокартонът може да влезе и в ролята на довършваща подсилваща рамка, и в тази на основа за друг довършващ материал, например тапети или керамични плочки. Тоест този материал е и гъвкав, и твърд, което го прави универсален.
Гипсокартонът е чудесно решение за жилищни помещения, тъй като има много високи хигиенни свойства. Екологичен е, не съдържа никакви токсични компоненти, нито има вредно въздействие върху околната среда, което се потвърждава от множество хигиенни и радиационни сертификати. Материалът е енергоспестяващ и с добри за дебелината си звукоизолационни свойства, незапалим и в зависимост от вида му, дори огнеупорен.
Много важно качество на гипсокартона е способността му да "диша", тоест да абсорбира влагата, когато тя изобилства във въздуха, и да я пропуска през порестата си структура. По този начин помещенията ни няма да са прекалено влажни и да мухлясват, но и въздухът няма да е твърде сух. Това е много важно средство за материал, който се използва на закрито. С такива стени дишането ни е по-лесно.
Освен това гипсокартонът има киселинност, близка до тази на човешката кожа, което му позволява да регулира естествено микроклимата в помещението, карайки обитателите му да се чувстват комфортно.
Всяко от изброените свойства може да бъде усилено в зависимост от точния тип на помещението, за което ни е нужен материалът, без това да води до значително повишение в цената. Така е по-лесно да изберем най-доброто за специфичните условия в нашия дом. Например водоустойчивият гипсокартон съдържа и вещества, които разрушават разни вредни бактерии и гъбички и се използва много успешно за довършване на кухни, бани, и тоалетни. Огнеупорният се използва при всякакви места с повишен риск от пожар, примерно при въздушни шахти. Има и плоскости, при които гипсът е подложен на печене, което увеличава силата му, и това ги прави толкова здрави, че могат да се използват като вътрешни прегради между стаи и така да разделите много лесно някое помещение на две или дори три, както и да боядисвате новопоставената стена без допълнителна обработка, или пък да я облепите с тапети или керамични плочки. Такива прегради могат да бъдат едно-, дву-, или трипластови, като последните са приложими основно в зони с много и силни земетресения и при сгради, които имат нужда от всички степени на защита от пожар.
Когато правите нещо от гипсокартон е много лесно да скриете разни кабели, ключове за светлина, отоплителни или водопроводни тръби, и същевременно да направите това да изглежда като оригинално дизайнерско хрумване. От гипсокартон можете да изградите всякакви сложни интериори решения. Лесно се пробиват дупки от всеки диаметър и със всякаква форма.

Таван от гипсокартон

Стените от гипсокартон не изискват сложни допълнителни работи, ведната може да боядисате или да сложите декоративна мазилка или лепило за тапети. Единственото, което трябва да се направи преди това, е да се залепи една мрежа и да се направи слой шпакловка отгоре. Никакви сложни едри и фини мазилки, полиране, шлайфане, и така нататък. Всичко е съвсем просто - при облицоване на стени с единичен слой гипсокартон се използва монтажно лепило на гипсова основа, а когато листовете GKL са на рамки, се закрепват с винтове. Преди да покриете с тях бетонни стени, те трябва да се навлажняват и оформят в желаната форма, след което се оставят да изсъхнат. Ако се приковават към стена с дюбели, между нея и листа остават празно пространство около два-два и половина см, което представлява и допълнителна топлоизолация.
Специалистите харесват материала, защото е с ниско тегло и компактна форма. При използването си изключва разните му там неудобни "мокри" процеси, които повдигат нуждата от какви ли не други съоръжения и специфични условия. Това на свой ред увеличава производителността на труда и спестява много време и нерви. Когато си правите ремонт с гипсокартон, ще избегнете натрупването на огромно количество строителни отломки и боклуци.
Прекрасно свойство на гипсокартона е, че може да бъде употребен за едва ли не всичко - навремето той е бил използван основно под формата на плоски листове за вътрешно изравняване на стени под името "суха мазилка". Сега материалът се използва най-вече за производство на неща като окачени тавани, прегради между стаи, паравани и ниши, но архитектите са установили, че при желание листът може да бъде прикрепен към всяка форма, било то колона, купол, всякакви видове арки, най-сложните преходи от един вид плоскост към друга, криволинейни повърхности - всичко това е все по възможностите на гипсокартона! Системата от метални рамки, които се произвеждат фабрично и са достъпни за клиента, е проектирана така, че да може да се приложи ефективно към всякакви форми, както и да създаде такива.

Гипсокартонна декорация около телевизор

Разбира се, окачените тавани си остават най-популярната за гипсокартона употреба. До скоро те бяха считани за лукс, който не всеки може да си позволи, но сега, с навлизането на гипсокартона, това ефектно интериорно допълнение стана възможно за много повече хора. Трудно могат да се намерят минуси на поставянето на окачен таван в кухня или всекидневна. Освен че може да бъде проектиран по всякакви интересни начини и да заприлича досущ на произведение на изкуството, при окачения таван обикновено се изграждат малки осветителни тела около периметъра и така спестяват електричество и осветяват навсякъде равномерно и ярко. Възможностите за различни видове осветление стават безбройни - вие можете например за определена сума да си сложите цветни халогенни лампи с нажежаема жичка, скрити зад тавана, които създават една замъглена, романтична атмосфера, подходяща за една спалня за двойка, например. Пластичността на материала позволява да се придаде на тавана всякаква форма по желание. Можете да смалявате и уголемявате визуално пространството в стаята с помощта на геометрични трикове.

Окачена таванна декорация от гипсокартон

Разбира се, гипсокартонът има и своите недостатъци - примерно при окачените тавани, както подсказва името, няколко сантиметра, достигащи до няколко десетки в зависимост от вашето решение, биват скъсявани от общия размер на стаята. Това може да бъде и полезно, в случай, че имате грозни вентилационни отвори или такива за тръби за печка, или пък криви ъгли. Тогава окаченият таван може да скрие тези недостатъци, но пък при други ситуации създава тягостна, напрегната атмосфера, затова и не се препоръчва например за детски стаи.
Друг недостатък на сухото строителство е, че не върви добре с влагата. Гипсът в основата му я поема и постепенно структурата му се разрушава, но именно заради това са създадени и водоустойчивите листове с циментово ядро. Те могат да се използват безопасно в баня.
И така, като обобщение можем да отбележим, че гипсокартонът е комбинация от лесно, достъпно като цена, разнообразно като възможности за реализация на всевъзможни идеи, и устойчиво, и в сравнения с минусите, които неминуемо има, плюсовете са значително повече.