Няколко правила, с които да удължите живота на перфоратора си

1. Не прилагайте натиск при работа с машината-оставете я да работи сама.

2. Перфораторът е предназначен за ударно пробиване и при нужда пробиване без удар. Използването му като миксер за строителни смеси или винтоверт съкращава ресурса му и е предпоставка за повреда.

3. Наличието на трета функция не означава че перфоратора може да се използва в основен режим къртене. Предназначението и е за кратковременно къртене на малки по обем площи.

4. Не претоварвайте машината. Дори и най-качественият перфоратор има нужда от кратка почивка и охлаждане.

5. Не забравяйте смазката на патронника. Желателно е използването на специална за целта грес. Поставя се на тънък слой по опашката на средлото преди работа. За перфоратори SDS+ необходимото количество е с размерите на грахово зърно и е достатъчно за 6-8 часа работа. При отрицателни температури може да поставите вместо грес няколко капки масло. Важно условие е самото свредло да е идеално почистено. Периодично почиствайте и самия патронник. Прах от бетон + смазка е силен абразив. Следете за състоянието на гумения маншон на патронника. При пробиване използвайте прахоуловител за средла-евтино и ефективно приспособление. При съхранение извън куфар и транспорт може да поставите върху патронника найлоново пликче с ластик- така там няма да попада прах или странични тела.

6. Избягвайте да използвате кабела на машината като начин да я спуснете или изтеглите. Повредата на кабела в участъка в който влиза в корпуса е често явление.

7. Поддържайте машината чиста. След работа я продухвайте със сгъстен въздух ,като особено внимание отделете на отворите за охлаждане -те трябва да са винаги чисти. Праха от статора се отстранява с леки почуквания с неметален предмет по корпуса на перфоратора. Ако работите близко до пода за да предотвратите засмукването на прах в машината може да подложите парче чист картон или друг подходящ материал. Периодично отваряйте за по старателно почистване и ревизия електричаската част на машината. Обръщайте внимание на размера на четките (мин. 8 мм) и чистотата на четкодържателите и спусъка. Спрей за ел. контакти върши прекрасна работа.

8. При превключване от един режим работа към друг (например от ударно пробиване към пробиване без удар ) натиснете за секунда - две спусъка на машината на свободен ход или леко завъртете с ръка патронника и тогава започнете работа. Така редуцирате възможността зъбните предавки в редуктора да работят без да са превключени напълно.

9. Ако работите в режим къртене внимавайте машината да не е включена по невнимание на реверс - така натоварването е голямо, а охлаждането влошено. В по-малка степен се отнася за перфоратори с въртящи четкодържатели от типа на Makita 2470 и Bosch 2-26.

10. Ако се наложи по-продължителна работа в режим къртене, периодично превключвайте машината на режим пробиване и я оставете да поработи няколко секунди на празен ход. Така греста в редукторната кутия смазва по-пълноценно, а и самата машина се охлажда.

11. Избягвайте честото и продължително задействане на предпазния съединител на машината - така се износва ,а повредата му е скъпа за отстраняване.

12. Спазвайте предписаните от производителя максимални диаметри на използваните свредла. Ако машината ви има максимален диаметър на пробиване в бетон например 22 мм. ,то това означава че най добре се справя със свредла от порядъка до 16 мм например. Ако използвате по-големи свредла ежедневно,то е по-добре да помислите за по-сериозен клас перфоратор.

13. Греста в редукторната кутия има срок на годност -обикновено равен на ресурса на четките (или до 5 години). Препоръчвам подмяната в специализиран сервиз -заради специфичните за всеки производител характеристики на гресите и конструктивни особености на машината

Илиян Кецаров