Къртене, чистене и извозване

Кърти, чисти и извозваПри ремонтирането на помещение най-важното е да изготвим подробен, издържан план, чиито стъпки да следваме стриктно и по реда си. Едно уместно и силно начало води до също такъв завършек, така че ако искаме да изпълним добре задачата си, важно е да я започнем по същия начин.

Разбира се, при една разпадаща се или намираща се не на място стена, при едни начупени, стари плочки, при полуразрушен балкон, по пътя на логиката ще стигнем до заключението, че за да сложим ново нещо на тяхно място, първо трябва да премахнем старото, което не ни върши работа.

Това се извърша посредством т.нар. "къртене". Къртене, чистене, извозване. Три неизменни стъпки по пътя към качествения ремонт, които обаче съвсем не са толкова лесни, колкото изглеждат. За щастие има много специалисти по къртачни услуги, които вършат чудесна работа срещу неголямо заплащане.

Под "къртене" се разбира пробиването и бутането на стени и сгради, демонтирането на предмети или крепежни елементи на основата на обект, рязането на видове конструкции, разбиването на плочки и подови настилки, и т.н. Работи се с много видове специализирана техника и неправилното й използване е причина за най-големия процент грешки при работния процес.

При къртенето нещата също си следват своя ред. На първо време, ако искате да промените местоположението на стени, чака ви обикаляне за регистриране на промяна в строителния план. Мислете в перспектива, защото избиването на стени си е глобален ремонт. В това отношение, хората най-често премахват стената между хола и кухнята си.

Следващо по реда си е къртенето на баня и теракот, плочки в кухня, преустройка на спалнята. Добре е да помислите за достъпа до електричество в помещението, което ще се ремонтира, и дали искате повече контакти и изводи за лампи.

Последно се върши подовото къртене. Ако сте решили да комбиниране плочки и ламинат, не забравяйте, че първо се редят плочките.

Най-лесно се извършва къртенето на баня с все плочки - теракот и фаянс, и мазилка. Лесно или не, все пак това си остава работа, за която не всеки има нужното търпение, умения, и най-важното - свободно време. Често ни се налага да сменим само една или няколко увредени плочки. При наличието на резервни такива или ако имате възможност да си набавите само няколко, препоръчително е да смените само тях. Това трябва да стане изключително бавно и внимателно, за да се предпазят останалите плочки от силовите ефекти.

Ако искате да подновите декоративно банята си или повече плочки бият на кухо, ще се наложи да къртите всичко.

Сравнително по-трудно е къртенето на тухлени стени, а най-трудоемко е това на бетонови конструкции и замазки на под. За целта се използват тежко-ударни машини, къртачи, и бошове. Циментовата замазка е много здрава, поради което се изисква по-тежка машинария и повече професионализъм.

Къртенето на мозайка също е много трудно, тъй като поради здравината на камъните и цимента, една добре направена мозайка е на практика неразрушима.

Още по-неприятно от самото къртене е чистенето след него, което не представлява просто едно разместване, замитане, и забързване, а изисква доста усилия. Къртенето оставя огромно количество боклук и мръсотия след себе си, но чистенето след това не е усложнено само по тази причина. Много от отпадъците могат да навредят на средата и за да се премахне причинената от тях вреда, са нужни отново много усилия и специализирани средства.

Най-трудната част обаче е извозването на събрания вече боклук. Важно е да се знае, че извозването на строителен боклук е правнорегулирана дейност. Тя се извършва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО според поставените от съответните органи стандарти. При всеки ремонт, без значение колко голям, включващ къртене, събраните след това отпадъци трябва да се занесат на точно определени места, в противен случай изпадате в нарушение, с което може да си докарате глоба или по-сериозни санкции за дейността ви. Освен това, преди извозването до съответните места, отпадъците трябва да бъдат събрани в специално пригодени за целта контейнери, които служат, за да попречат на боклука да навреди на околната среда и чистотата в района на строителния ремонт.

Разбира се, общината има наредба, според която всеки гражданин може да подаде заявка за свой контейнер за отпадъци, но процедурата е значително тромава и времеемка. Може да използвате и общинските комунални услуги, но при положение, че има стотици фирми, които се специализират конкретно в ефикасното извозване на строителни отпадъци, и често взимат по-евтино от общинския еквивалент, това не изглежда особено разумно.

Ако решите да се възползвате от услугите на професионалисти, вие просто трябва да се свържете с тях, да им дадете координати, и те оставят подходящ за описаната от вас дейност контейнер в близост до мястото, където извършвате строителната дейност, и след като изхвърлите вътре отпадъците си, вие трябва само да им позвъните, за да се погрижат те за всичко останало. Така спестявате не само много нерви и стрес, но и значително количество време.