Преди всичко подготовката за боядисване

Освен техника и опит, при боядисването, както и при всяка друга ремонтна дейност, от значителна важност са материалите, с които ще работим.
Както споменах и по-рано, подготовката на повърхността, която ще се обработва, често е по-важна за крайния резултат, отколкото самото боядисване.

А най-ранната част на това подготвяне започва с избирането на нужните материали.

Освен, разбира се, боята, която сме си избрали, от първостепенна важност са четките. Ако сте се спрели на такива с ниско качество, добре е да ги сменяте при всяко боядисване, защото косъмът неизменно се накъсва и рискувате да останат части в пластовете по повърхността, която обработвате. По-качествените е важно да бъдат измити старателно веднага след употреба със съответния разтворител, като например туткалните и латексните бои могат да бъдат почистени и само с вода. Не оставяйте боята да засъхне! Ако работите с блажна или лакова такава, поставяйте четката в съд с вода, дори и когато правите някакви кратки паузи при боядисването. Така ще я предпазите от втвърдяване. На мен ми върши много добра работа накисването на четката за тридесетина минути преди работа в чиста вода, после се подсушава добре и косъма е много гъвкав. Ако още не разпределя добре след това, може да я прокарате за кратко по грапава повърхност, примерно каменен зид или груба бетонна стена. След измиването след работа изтръскайте четките и ги оставете да изсъхнат на открито, ако е възможно.

Ако четката ви е захабена, но не разполагате с друга, най-добре я използвайте първо за по-грубите дейности, примерно измиването на повърхността. Така слабо закрепените косми ще изпадат, без да полепват по боядисаното покритие.

Имате нужда от няколко различни вида четки – освен желателно поне две с различен размер за самото мазане, трябва ви такава за изчистване на прах от плоскостите, за тази цел по-добра работа ще свърши четка за чистене на обувки или дрехи, отколкото бояджийска. Относно размерите, по правило с по-малките е по-лесно да се работи, но отнема повече време, а по-големите боядисват повече площ наведнъж, но е по-трудно да се борави с тях.От вашите предпочитания зависи дали ще пестите време или усилия.В зависимост от боята трябва да изберете дали искате плоска или кръгла четка – първите са по-подходящи за бързосъхнещи бои и с тях се боядисва по-лесно и бързо, а вторите се препоръчват при по-бавно съхнещи бои като например тези на маслена основа и те задържат повече боя при едно потапяне, както и създават по-плътен, равномерен слой. При наличие на трудно достъпни места за боядисване, например радиатори или тръби, вземете плоска ъглова четка, извита на четиридесет и пет градуса. Ако старата ви боя е на туткалова основа, нужна ви е отделна четка за измиването й.Също така, ако боядисвате в повече от два цвята, границата трябва да много точно и ясно нанесена, съответно се продават и специални четки за отсичане.

Един полезен съвет относно материала на косъма на четката: старите майстори препоръчват горещо тези от сто процента естествен косъм, но ако сте избрали да работите с боя на водна основа, добре е да си вземете четка от изкуствен материал, тъй като синтетичните власинки имат специфично удебеляване в края си, което е много удобно при работа с този вид боя.

От личен опит, ако боядисвате равна повърхност, най-добрият вариант е да се боядисва комбинирано с валяк и четка – с валяка се покриват по-големи пространства по-бързо, докато с четка, за препоръчване кръгла, могат да се обработят детайли, ъгли, места, където е имало петно или дупка и се иска по-старателно нанасяне. При избора на валяк основното е да подберете такъв с подходящо кече (меката част), за да не ви се разтича и похабява твърде много боя или пък обратното, да не се налага да натискате с всички сили, за да пусне някаква. Отново от основна важност е видът на боята, която използвате, например ако сте се спрели на такава на водна основа, най-подходящо е кече с дълъг косъм, като вариантите са от естествена агнешка кожа или от синтетичен полиакрил. Ако ползвате лак, спрете се на каучуково кече, ако слагате разредител, добре е кечето ви да е дългокосместо.

Ако ползвате валяк, вземете си и специална ваничка според размера му, за да го потапяте и отцеждате по-ефикасно.

При лакиране на дърво, особено на по-широка площ, примерно паркет, удобно е да ползвате и гъба, макар че така губите повече лак.

Интересна алтернатива на досадното полагане на мазка след мазка боя с четка е пневматичния пистолет. При боядисване с пистолет слоят става по-фин и гладък и боядисването е по-лесно, но пък голяма част от боята, средно около 55%, се разпрашава и губи наоколо, и така хем се увеличава разхода, хем замърсява предметите наоколо и вреди на здравето ви, ако не сте с предпазна маска. Изключително голяма част от боята се пропилява при третиране на неплътни повърхности по този начин, примерно оградна мрежа. Един пистолет, разбира се, излиза и доста по-скъпо от четка.
Ако боядисвате метална основа и има следи от ръжда, непременно си набавете твърде телена четка и преобразувател на ръжда. Препарата се втрива обилно в замърсената повърхност с тампон от плат и се оставя да престои близо два часа, за да изсъхне. После се изстъргва с четката.

Важно е петната от ръжда да се премахнат, тъй като избиват и през боя, и през тапети, особено във влажни помещения.

Ако сте запълвали луфтове с хоросан или кит, трябва ви дъсчица (пердашка), за да загладите повърхността.

За почистването на слоеве натрупала се боя, добра работа ще ви свърши триръбестия шабър, един не особено известен в България инструмент, който можете да намерите и в механична, и в електрическа версия. Върши отлична работа и спестява много усилия.

Ако пък сте почитател на ръчната работа, нужна ви е шпатула или цикла за дърво. Желателно е да си вземете две в различен размер, за да може с по-малката да работите по-лесно с разни ъгли и детайли. Може да ги използвате и за шпакловане, както и за запълване на малки дупки в мазилката. Ако боядисвате дървени повърхност, задължително е да имате и груба и фина шкурка, за да я разграпавите и почистите, както и за шлифоване на крайния резултат в зависимост от вида боя.Можете да ползвате дървено трупче, за да я захващате по-удобно. На мен лично добра работа за целта ми е вършило и обикновено ножче за маджун, с което освен боя, както подсказва името, може да премахнете лошо поставен или изронен маджун.
Ако слоевете боя са много или доста стари и упорити, или пък имате настойчиви следи от засъхнало лепило след махане на тапети, вариант е да бъдат изгорени с бензинова (поялна) лампа.

Преценете предварително дали и къде искате да забивате някакви пирони или куки в стената за окачване на нещо, защото това е по-добре да се случи преди боядисването.

Гледайте да имате наоколо и метър за всеки случай и отвертка, ако се наложи да махнете някой контакт.
Други неща, които е препоръчително да имате, са кофа или леген за разбъркване на боята и пулверизатор, с който да напръскате повърхността с вода или съответното почистващо средство, преди да ги забършете с някакъв парцал, за да премахнете евентуални замърсявания и натрупала се прах.

И едва след набавянето на тези неща може да започне същинската работа...