Боя за стена - сравнение и как да изберем подходяща

При избора на боя за стени или тавани, от голяма важност е за какво се използва помещението, което ще ремонтирате. Боите за интериор се делят основно на две групи в зависимост от разредителя им – латексови и алкидни. Латексовите покрития изглеждат нови по-дълго и по-лесни за нанасяне, но са доста термопластични, което ги прави по-удачни за обикновени помещения за обитаване или складиране на вещи, докато блажните (алкидни) са по-издръжливи на температурни промени и се цапат по-трудно, което ги прави добри за кухненски помещения и бани.

Другото разделение на боите на няколко класа е базирано на свързващото им вещество и ги дели на вододисперсионни (това са общо взето латексовите), силикатни, силиконови, и минерални – последните се делят на циментови и варови в зависимост от съдържанието им.

Латексовите бои са с най-широко приложение и в зависимост от полимерното свързващо вещество се делят на поливинилацетатни, акрилни, и каучукови. Като цяло всички видове са предназначени за използване по-скоро в затворени, сухи помещения, които не са изложени на много ниски температури, за да се избегне развалянето на свойствата на боята. ПВА боите например са силно неводоустойчиви и би било неразумно да ги използвате за баня или кухня, но пък вършат чудесна работа за таван на хол например, и са едни от най-евтините бои на пазара. Ако се спрете на такава боя за помещение с някаква влага, можете да я смесите с акрилни полимери, които придават известна устойчивост.

Каучуковите бои са подходящи за помещение с висока влажност и са сравнително евтини, но пожълтяват много лесно на светлина, затова се използват по-скоро за места като мазета, където не е много осветено, особено пък от слънцето.

Акрилните бои са най-разпространени и най-скъпи в сравнение с останалите – те представляват седемдесет процента от произвежданите в Европа бои, и са подходящи за използване за боядисване и на външни, и на вътрешни помещения. Дълготрайни са, изсъхват бързо, и се нанасят лесно.

Силикатните бои също като латексовитеса на водна основа. Силно устойчиви към лоши атмосферни условия са, примерно пара и силна влажност, затова се използват основно за боядисване на фасади на сгради, чиято влага идва отвътре. Изключително хигиенични са и няма нужда да се слагат бактерицидни добавки.Известни са и с много дълъг срок на трайност – понякога над двадесет години.

Силиконовите бои са на смолиста основа и съчетават в себе си полезни качества и от акрилните, и от силикатните бои, като от вторите са взели високата непроницаемост към тежки атмосферни условия, и едва ли не импрегниращото си въздействие, и също така като акрилните са леки, но нетермопластични, тоест не омекват при високи температури, което ги прави много хигиенични и трайни. Слабата им страна е това, че са пропускливи и към въглерод и подобни вредни вещества. Подходящи са за влажни помещения и външни стени, но стават и за интериорно боядисване. Недостатък е това, че са доста по-скъпи от останалите видове.

Минералните бои, било то варови или циментови, са в пъти по-устойчиви на атмосферни влияния от изредените досега видове, но пропускат всякакви вредни газове и се ронят от тях, така че е най-добре да се използват извън много населени места и най-вече за огради и върху груба мазилка. Освен това се предлагат в много ограничен цветови спектър и има най-вече светли нюанси.

Предлагат се и специални антикондезационни бои за помещения с изключително високо ниво на влажност във въздуха, които решават проблемите, възникващи по правило при употреба на традиционни бои в такива помещения – задържане на влага, слабо сцепление между покритието и повърхността на стената, подпухване, излющване. Също така текстурата им позволява на стените да дишат.

Ако помещенията ви са хем топли, хем влажни, добре е да потърсите бояджийски съставки с подходящи биоциди, действащи отровно на бактерии и лишеи, които биха могли да се развият в такава благоприятна среда. Повечето противоплесенни бои са и силно устойчиви и издържат обикновено повече от пет години без освежаване.

Боите се продават с различна степен на лъскавост – най-стандартни са тези с матов завършек, те са изключително популярни, защото замаскират стари несъвършенства по повърхността и карат стените да изглеждат по-гладки и фини. Подходящи са за сухи помещения, както и за такива с по-груба повърхност. Техният недостатък е, че са трудни за почистване, тъй като заради порестата си структура боята се захваща здраво за повърхността и петната изпъкват още повече. Матовият завършек не е подходящ за кухни поради тези си особености.

Сатененият завършек е малко по-лъскав от матовия и придава по-топъл и отворен вид на помещенията. Чисти се лесно, но е добре да се ползва на по-гладко измазани стени. Ако помещението се ползва често и е по-вероятно да се нацапа, най-добре ползвайте сатен, докато за таваните може да заложите на мат и да внимавате с отварянето на шампанското на Нова година.

Полугланцовите бои са много популярни за детските стаи, защото се чистят лесно и изглеждат приятно за децата, но пък много подчертават своеобразните дефекти по повърхностите. Ако се спрете на такава, съветвам ви да заложите на сто процентов акрилов латекс, защото е най-качествен.

Гланцовите бои са силно лъскави и обикновено не се използват за стени, а по-скоро за врати и рамки, но пък се почистват много лесно.
Разбира се, всеки се чуди и какъв цвят боя да избере за помещенията си. Винаги е въпрос на личен вкус, но например всеизвестно правило е, че ако имате ниски тавани, светлите тонове със синкава основа ще ги направят да изглеждат по-високи, докато тъмните, червеникави оттенъци могат да смъкнат твърде високия ви таван и да направят стаята да изглежда по-задушевно и уютно. Ако помещението е твърде високо, боядисайте жлеба в цвета на тавана, ако ли пък е по-нисичко, ще изглежда по-високо, ако жлебът е в цвета на стените.

Студените цветове като цяло разширяват помещението, докато топлите го смаляват. Трябва да се вземе предвид и цветът на мебелите, които ще използвате вътре. Например светлата дървесина като бук, явор, или ясен изглежда добре на студен, синкав фон, и това би се откроявало още по-добре ако стените ви са по-тъмни. Тъмните мебели, обратно се открояват по-добре на светли тонове, което създава контраст.

Много зависи от вашите лични предпочитания дали искате по-класически издържани помещения или нещо по-разчупено и нестандартно, като например червен коридор или свеж ментово зелен хол. Сега модерни са съчетанията от поне два цвята в едно и също помещение, а и това наистина може да придаде съвсем нов вид на добре познатата стая.